Vitvinskryddad grönsaksaioli


Antal portioner 1 Omgång

Ingredienser
2 Morot; medelstor
1/2 Fänkål
1 Gul lök; medelstor
1 Blekselleristjälk; ELLER
1 Rotselleribit; liten
4 Vitlöksklyfta; 3+1
4 msk Olivolja; 2+2
1 1/2 dl Vitt vin; torrt
2 nypa Salt
1 nypa Timjan; smulad
1/2 nypa Peppar
1/4 nypa Cayennepeppar
1 msk Crème Fraiche; ev mer 2 tb


Så här gör du:

Ansa morötter, fänkål, lök och selleri och skär i tärningar. Skala
vitlöken och skiva 3 klyftor. Fräs grönsaker och skivad vitlök i 2 tb
olivolja under omrörning i 4-5 minuter. Tillsätt vin, salt och
timjan, sjud under lock tills grönsakerna börjar mjukna. Öka värmen,
sjud utan lock tills den mesta vätskan kokat in. Häll grönsakerna i
mixer eller matberedare och kör till en slät massa. Ös upp i en skål,
sätt till peppar, cayenn, en pressad vitlöksklyfta och resten av
oljan. När röran kallnat rundar ni av med lite créme fraiche. Ställ
kallt och smaka av efter en stund.

Min anm: Det här receptet skulle man ju kunna göra riktigt nyttigt om
man minskade en aning på oljan, och använde lätt crème fraiche eller
gräddfil...

Roos.
Vitvinskryddad grönsaksaioli recept på  enkel och lättlagad mat.