Vitlöksknutar


Antal portioner 40 Stycken

Ingredienser
4 dl Mjölk; ljummen (37°)
50 g Jäst
15 dl Vetemjöl; ev lite till
2 tsk Salt
2 tsk Socker
1 dl Olja
2 Ägg
1 1/2 dl Persilja; finhackad
2 Vitlöksklyfta; finhackad (EJ
-pressad!)
TILL PENSLING
Ägg
Grovt salt; ELLER
Cheddarost; riven


Så här gör du:

Värm mjölken till 37°. Smula jästen i en liten skål, häll i ca 1/4 av
mjölken och rör ut jästen. Blanda i resten av mjölken. Mät upp mjölet
och häll i en stor degbunke. Blanda i salt, socker, persilja och
vitlök. Blanda i degspadet, olja och ägg. Arbeta väl. Degen blir
först kladdig, men klappa sedan in lite mjöl på ytan och låt jäsa
övertäckt i bunken ca 1 timme.
Arbeta degen på bakbordet. Dela den i bitar och rulla ut till
längder på ca 10-15 cm. Slå en knut på varje längd. Lägg dem på
plåtar med bakplåtspapper, täck över och låt jäsa ca 30 minuter.
Pensla knutarna med ägg och strö över grovt salt eller riven cheddar.
Grädda i 200° ugnsvärme, i mitten av ugnen ca 10 minuter. Låt svalna
på galler under bakduk.
Vitlöksknutar recept på  enkel och lättlagad mat.