Vitlöksgelé


Antal portioner 1 Portioner

Ingredienser
1 1/4 dl Vitlök; finhackad
7 dl Vitvinsvinäger
4 3/4 dl Vatten
14 dl Socker
1 3/4 dl Flytande pektin; eller
115 g Pektinpulver
Karamellfärg; om man vill


Så här gör du:

Blanda vitlök och vinäger i en 2-liters kastrull. Låt sjuda, utan
lock, på medelvärme i 15 minuter. Ta kastrullen från plattan och häll
över blandningen i en stor glasburk. Täck över och låt stå i
rumstemperatur i 24 till 36 timmar.

Häll den smaksatta vinägern genom en trådsil ner i en bunke. Pressa
ur så mycket vätska som möjligt ur vitlöksbitarna med baksidan på en
sked. Släng det som är kvar. Mät upp hur mycket vätska det blev och
fyll eventuellt på med mer vinäger tills det är ca 4 3/4 dl.

Flytande pektin; Blanda vitlöksvinägern, vatten och socker i en gryta
som rymmer 5-6 liter. Koka upp ordentligt, rör ner pektinet och låt
det koka upp ordentligt igen. Koka under ständig omrörning i 1 minut.

Pektinpulver; Blanda vitlöksvinägern och pektinpulvret. Låt koka upp
ordentligt och rör sedan ner sockret. Koka upp ordentligt igen, under
konstant omrörning och koka i 2 minuter.

Om man vill kan man tillsätta ett par droppar karamellfärg av valfri
kulör. Ta bort skummer och skeda sedan upp gelén i heta,
steriliserade glasburkar. Torka av kanterna och förslut burkarna noga.

Ställ burkarna i en stor gryta med kokande vatten. Låt sjuda i ca 10
minuter. Ta upp burkarna och låt dem svalna på handdukar.
Vitlöksgelé recept på  enkel och lättlagad mat.