Vitlöksfylld persiljebrödkrans


Antal portioner 1 Stort bröd

Ingredienser
25 g Jäst
3 dl Mjölk
1 msk Olivolja
1/2 msk Salt
1 Ägg
9 dl Vetemjöl; ca
FYLLNING
1 dl Keso naturell
2 Vitlöksklyfta
1 bunt Persilja; gärna slätbladig
10 Soltorkade tomater; i olja


Så här gör du:

Smula ner jästen i en bunke. Ljumma mjölken till fingervärme och häll
den över jästen och rör om. Tillsätt olja, salt, ägg och vetemjölet
lite i sänder. Arbeta degen till den släpper bunkens kanter. Låt jäsa
under fuktig duk i ca 1 timme.

Förbered under tiden fyllningen. Blanda keso med pressad vitlök,
grovhackad persilja och soltorkade tomater, skurna i minder bitar.
(Min anm: Körde alltihop i matberedaren med kniven monterad, först
vitlök ensam ett ögonblick, sedan i med tomaterna och perslijan.
Blanda röran med keson.)

Ta upp degen och arbeta den på mjölat bakbord. Kavla ut till en stor
rektangulär platta, ett par centimeter tjock. Bred fyllningen över och
rulla sedan ihop degen som en rulltårta. Forma till en krans och
placera med skarven nedåt på bakplåtpapper på plåt. Klipp eventuellt
ett mönster i kransen, precis som med en kaffefläta. Låt jäsa i 20-25
minuter och grädda sedan bördet mitt i ugnen i 250 grader i 10
minuter. Sänk värmen till 150 grader och fortsätt grädda i terligare
25 minuter. Låt svalna på galler utan duk.
Vitlöksfylld persiljebrödkrans recept på  enkel och lättlagad mat.