Vitlöksbaguetter


Antal portioner 2 Baguetter

Ingredienser
3 dl Vatten
25 g Jäst
1 msk Olja
1 tsk Salt
1 tsk Socker
1 Ägg
2 dl Persilja; finhackad
3 Vitlöksklyfta; finhackade,
-ev något mer
2 dl Fint rågmjöl
7 dl Vetemjöl


Så här gör du:

Tid: ca 1 3/4 timme, varav 70 minuter jäsning och 20 minuter i ugnen.
Går bra att frysa.

Baka gärna luftiga vitlöksbaguetter till soppan eller salladen. Här
kryddar vi dem lite extra med finhackad persilja. När baguetterna
gräddas eller värms i ugnen, avslöjar den aptitretande doften att det
är något alldeles extra med dessa bröd.

Värm vattnet till 37°. Smula ner jästen i en bunke och häll över
vattnet. Rör om ordentligt tills jästen har löst sig. Tillsätt olja,
salt, socker, ägg, persilja, vitlök, rågmjöl och nästan allt
vetemjöl. Arbeta degen smidig och låt den jäsa övertäckt ca 40
minuter.
Knåda degen med resterande mjöl och dela den i bitar, en per
baguette. Forma varje bit till en lång, smal längd. Lägg bröden på
bakpappersklädd plåt. Snitta dem med en vass kniv och låt dem jäsa
utan bakduk 30 minuter.
Grädda bröden i 225°, ca 20 minuter. Servera dem nygräddade till
sallad eller soppa.

Tips: Bröden kan bakas i god tid före en planerad middag, frysas och
sedan sprödvärmas i ugnen på 225°.
Vitlöksbaguetter recept på  enkel och lättlagad mat.