Vinbärs- och jordgubbssylt


Antal portioner 40 Dl bär

Ingredienser
2 l Röda vinbär
2 l Jordgubbar
4 msk Citronsaft; pressad
8 dl Socker
1 Krm natriumbensoat


Så här gör du:

Repa och skölj vinbären. Lägg dem i en eldfast form och täck dem lätt.
Ställ formen i 200° varm ugn ca 20 minuter. Lägg bären i en sil och
pressa dem mot kanten så att saften kommer ut.
Skölj eventuellt jordgubbarna och låt dem rinna av. Dela
jordgubbarna och droppa citronsaften över dem.
Häll vinbärssaften i en kastrull tillsammans med sockret. Koka upp
på svag värme och rör så att sockret löser sig. Tillsätt jordgubbarna
och låt allt koka tills du kan göra marmeladprovet. Tag kastrullen
från värmen och skumma. Rör ut natriumbensoatet i lite av sylten. Rör
ner det i syltkastrullen. Ös upp på väl rengjorda burkar. Tillslut
dem genast. Förvaras svalt och mörkt.

Om man fryser in sylten kan man utesluta natriumbesoatet, den håller
bra i frysen i flera år, min anm.
Vinbärs- och jordgubbssylt recept på  enkel och lättlagad mat.