Ullis solrosbitar


Antal portioner 12 Stycken

Ingredienser
50 g Jäst
5 dl Vatten
1 tsk Salt
1 msk Ljus sirap
1 dl Fibrex
2 1/2 dl Grovt rågmjöl
25 g Margarin; rumsvarmt
8 dl Vetemjöl; ev lite till
PENSLING
Ägg
Solrosfrön
Paprikapulver


Så här gör du:

Smula sönder jästen. Värm vattnet till 37°. Rör ut jästen i lite av
det. Häll på resten. Tillsätt salt, sirap, fibrex och det grova
mjölet. Skär margarinet i små bitar och arbeta in det i degen.
Tillsätt det mesta av vetemjölet och arbeta samman till en smidig
deg. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Kavla ut till en fyrkant, ca 24
x 24 cm (till 12-16 bitar, i mängden ovan angivet som 12 stycken).
Skär den i 12 eller 16 bitar. Lägg på smord plåt eller plåt med
bakplåtspapper. Täck över och låt jäsa 30-40 minuter.
Pensla med ägg, strö på solroskärnor och pudra över *lite*
paprikapulver, i denna ordning. Grädda i 225-250° ugnsvärme, mitt i
ugnen, 10-15 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk.
Ullis solrosbitar recept på  enkel och lättlagad mat.