Tjong


Antal portioner 150 Portioner

Ingredienser
3 dl Socker
1 1/2 dl Vispgrädde
1 1/2 dl Sirap, ljus
1 msk Ingefära
Olja


Så här gör du:

1. Blanda socker, grädde och sirap i en hög Grytor (ca 3 l). Sätt i en
hushållstermometer. Koka blandningen utan lock tills temperaturen är
150 C, 12-15 min.

2. Olja under tiden en marmorskiva eller bakplåt. Lägg fuktade
disktrasor under så att plåten står still.

3. Blanda ev. ingefäran i Grytorn. Häll upp massa på skivan och låt
den stelna lite. Vik upp kanterna mot mitten några gånger med oljad
degskrapa. Arbeta massan med händer när det går att ta i den. Drag ut
och vik ihop massan i luften. Drag tills det går trögt och färgen
blivit ljus. Drag sedan ut massa lite i taget och klipp den snabbt
med kraftiga hushållssaxar till karameller över en bricka.

Obs! Den som är van kan hinna klippa hela satsen, annars är det
lättare om minst 2 personer hjälps åt. Förvara karamellerna svalt i
burk med lock.
Tjong recept på  enkel och lättlagad mat.