Timjanbröd


Antal portioner 1 Bröd

Ingredienser
6 dl Rågsikt
3 dl Vetemjöl; ev något mer
25 g Flytande margarin
1/2 tsk Salt
2 tsk Torkad timjan; smulad
50 g Jäst
3 dl Vatten; 37°
1 Ägg
1 dl Kesella gourmet
1 tsk Flytande margarin; till
-formen
Ägg; uppvispat, till
-pensling


Så här gör du:

Blanda rågsikt och 2/3 av vetemjölet i en bunke. Rör i margarin och
tillsätt salt och timjan.
Rör ut jästen i vattnet. Blanda i kesella och ägg. Arbeta ihop med
mjölblandningen. Arbeta in mer vetemjöl om det behövs. Jäs degen under
bakduk i ca 20 minuter. Smörj en suffléform eller annan form med raka
kanter med margarinet.
Knåda degen på bakbord och forma till en slät bulle. Lägg den i
formen och låt den jäsa övertäckt til dubbel storlek, ca 30 minuter.
Pensla försiktigt med ägg och grädda i nedre delen av ugnen i 175° i
ca 50 minuter.
Låt brödet ligga kvar i formen en stund innan det stjälps upp att
svalna på galler under bakduk.
Receptet, något omarbetat, kommer från boken "Soppfantasier".

VV-info: 30 g = 1 B och ca 5 BK
Timjanbröd recept på  enkel och lättlagad mat.