Svampsufflé med aromsmör


Antal portioner 4 Portioner

Ingredienser
1 l Färska murklor, eller
200 g Färska champinjoner
75 g Smör eller margarin
4 msk Vetemjöl
3 dl Mjölk
2 msk Maisenamjöl
3 Äggulor
3 Äggvitor
Salt och vitpeppar
AROMSMöR
2 msk Smör eller margarin
1 msk Klippt persilja
1/2 tsk Paprikapulver


Så här gör du:

Skölj murklorna väl och förväll dem i minst 5 minuter i lättsaltat
vatten!!! OBS! HÄLL BORT SPADET DÅ DETTA ÄR GIFTIGT!!! MURKLOR ÄR
GIFTIGA OFÖRVÄLLDA SÅ VAR SÄKER PÅ ATT DU GÖR RÄTT!!! Är du osäker så
rekommenderas istället att använda champinjoner...

Hacka svampen och fräs den i lite matfett. Smält matfett i en
tjockbottnad kastrull, tillsätt mjölet. Späd med mjölken lite i
taget. Låt smeten koka upp ordentligt mellan varje spädning. Ta
kastrullen av värmen och tillsätt maizenamjölet och gulorna som rörts
ihop. Sjud smeten på nytt några minuter. Tillsätt svampen och
smaksätt.

Vispa äggvitorna till ett riktigt hårt skum och vänd ner dem i smeten
då den kallnat. Häll smeten i en smord suffléform (form med höga raka
kanter). Fyll inte mer än till 3/4 då sufflén måste ha plats att höja
sig. Grädda i 175 - 200 grader i 45 minuter. Lite längre tid om
sufflén stått i kylen - lite kortare om du valt att göra den i
portionsformar. Öppna inte ugnsluckan under gräddningen, för då kan
sufflén sjunka ihop.

Blanda matfett, persilja och paprikapulver till aromsmöret. Forma
smöret till en rulle och ställ det kallt. Skär den i portionsskivor
innan den skall serveras.

Ta sufflén direkt från ugnen till bordet. Servera med aromsmöret och
kallskuret till - t.ex. mortadellakorv.
Svampsufflé med aromsmör recept på  enkel och lättlagad mat.