Stenbitsoppa


Antal portioner 4 Portioner

Ingredienser
1 styck Stenbit, flådd & rensad
1 styck Lever från stenbit; ev 2
1 l Vatten
1 msk Ättiksprit (12%)
2 Skalade potatisar, kokfasta
2 Morötter, skalade, små
2 Chalottenlökar, finskurna
3 dl Torrt vitt vin
6 dl Fiskbuljong
7 styck Kryddpepparkorn; ev 10
1 styck Lagerblad
1 Persiljestjälkar, knippe
3 dl Vispgrädde
50 g Smör, osaltat
1 tsk Citronsaft; ev 2
Räkstjärtar
Dill


Så här gör du:

Skär stenbiten i 1 cm skivor och lägg i 1 liter
vatten och 1 msk ättika. Skär potatisen och
moroten i stavar. Finhacka schalottenlöken. Lägg
grönsakerna i en kastrull och slå på fiskbuljongen
och det vita vinet.
Koka grönsakerna tills de blivit "al dente" -
nästan mjuka rakt igenom.
Lägg i stenbit-skivorna och levern. Sjud upp allt
försiktigt. Skumma väl. Tillsätt kryddorna och låt
sjuda i ca 7-10 min.

Sila över buljongen i en gryta, tillsätt grädden och
schalottenlöken och koka ihop i ca 10-15 min.
Häll all sås i en mixer och tillsätt resten av den råa
levern. Mixa såsen slät och smaksätt med salt och
nymalen vitpeppar från kvarn samt ett par tsk
citronsaft. Lägg ett par bitar fisk och lite
grönsaker samt en skiva av den kokta levern i
varma sopptallrikar.
Slå på den varma soppan och garnera med lite
räkstjärtar och en dillvippa.
Stenbitsoppa recept på  enkel och lättlagad mat.