Sportlovslimpa


Antal portioner 1 Stort bröd

Ingredienser
50 g Jäst
5 dl Vatten; ljummet
2 msk Flytande margarin
2 msk Mörk brödsirap
1 msk Salt
1 msk Stött fänkål
3 msk Vetekli
3 msk Vetegroddar
2 dl Rågmjöl
6 dl Grahamsmjöl
5 dl Vetemjöl; ungefär


Så här gör du:

Lös upp jästen i lite av vattnet. Häll på resten och rör om. Tillsätt
övriga ingredienser utom vetemjölet. Blanda i vetemjölet lite i taget.
Arbeta degen kraftigt och arbeta in allt vetemjöl och ev lite till om
det behövs. Låt degen jäsa övertäckt i 50-60 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den väl. Ta bort en degbit
till dekoration. Forma degen till en stor rund limpa, som läggs på
bakpappersklädd plåt. Dekorera med smala degsnoddar i ett rutmönster.
Jäs på plåten ca 30 minuter.
Pensla med vatten och strö på lite vetekli. Grädda i 200° ca 20
minuter. Lägg över ett litet bakplåtspapper mot slutet av gräddnigen
om brödet verkar bli för mörkt på ytan.
Låt brödet svalna inlindat i en bakduk.

VV-info: 30 g bröd = 1 B
Sportlovslimpa recept på  enkel och lättlagad mat.