Spenatpaj


Antal portioner 4 Portioner

Ingredienser
Deg
3 dl Vetemjöl
l25 g Margarin
2 msk Iskallt vatten
2 msk Riven parmesan
Fyllning
1 paket Hackad spenat
2 Ägg
1 dl Vispgrädde
2 tsk Maizena ljus redning
1 skiva Lagrad ost; tjock skiva
3 krm Salt
1 krm Vvitpeppar
1 krm Nymald muskotnöt


Så här gör du:

Blanda snabbt ihop mjöl, margarin, vatten och parmesan till en slät
pajdeg som får vila kallt någon timme. Tina spenaten och lägg i sil.
Pressa ur en del vätska. Skär osten i små kuber, ca 1 dl. Vispa äggen
lätt i en skål och blanda med grädde, maizenaredning, ost, salt, peppar
och muskot. Rör ner spenaten.
Kavla och tryck ut degen i en låg pajform, ca 22 cm, gärna med
löstagbar kant. Vik en lång remsa aluminiumfolie och tryck mot kanten
så att degen hålls på plats. Förgrädda pajskalet på 200° i 10 min. Lyft
bort folien försiktigt och häll i spenatfyllningen. Grädda pajen 20-25
min och känn mitt på att den stannat. Låt vila innan du skär upp bitar.
Servera ljummen, lätt värmd eller kall. Som ensamrätt räcker den till
fyra personer. Servera då med några skivor rökt lax och en klick creme
fraiche eller tomatklyftor och knaperstekt bacon.
Spenatpaj recept på  enkel och lättlagad mat.