Spanska köttbullar med mandel


Antal portioner 4 Portioner

Ingredienser
500 g Nötfärs
1 Ägg; litet
2 msk Vetemjöl
1/2 dl Persilja; finhackad
2 Vitlöksklyfta; pressad
Salt
Svartpeppar
Olivolja; till stekning
700 g Potatis; skalad, i klyftor
8 dl Grönsaksbuljong; från
-tärning
75 g Sötmandel; skalad
Olivolja; till stekning
2 Vitlöksklyfta
Salt
1 msk Gurkmeja; ELLER
1/2 g Saffran
1 msk Vetemjöl; idealmjöl
Persilja; finhackad


Så här gör du:

Blanda köttfärsen med ägg, vetemjöl, persilja och vitlök. Forma till
små bullar, bryn dem runt om i olivolja och ställ sedan åt sidan
medan du gör i ordning potatis och sås.
Lägg potatisklyftorna i en bredbottnad kastrull, slå på buljongen
och koka upp. Låt potatisen sjuda under lock på svag värme ca 15
minuter.
Bryn mandlarna i lite olja och stöt dem sedan i mortel med
vitlöksklyftorna och en nypa salt. Blanda ner
mandel-vitlöksblandningen i kastrullen med potatis, lägg i
köttbullarna och låt småsjuda ytterligare ca 10 minuter tills
potatisen är mjuk och köttbullarna genomkokta. Häll av lite het
buljong i en kopp, rör ut dem med mjölet och vispa ner i buljongen
som en lätt redning. Rör också ner gurkmeja - som ger fin gul färg -
eller saffran.

TIPS: De här köttbullarna i gul mandelsås kan förstås också lagas i en
långpanna i ugnen. Låt då potatisklyftorna först småkoka i buljongen i
ugnen (225°) innan köttbullarna läggs i och buljongen reds av med
stött mandel och vetemjöl.
Spanska köttbullar med mandel recept på  enkel och lättlagad mat.