Sofrito


Antal portioner 1 Omgång

Ingredienser
1/2 Grön paprika
1/2 Röd paprika
2 Gul lök
2 Chilifrukt, färsk
2 Vitlöksklyfta
2 msk Olivolja
500 g Tomat, urkärnade, skalade
-ev ngt mer, 500-600 g
1 msk Vinäger
2 msk Torrt vitt vin
1 tsk Salt
1 nypa Svartpeppar, nymald
EVENTUELL SMAKSäTTNING
Persilja
Koriander
Basilika
Oregano


Så här gör du:

Hacka paprika, lök, chilifrukter och vitlök. Fräs det hackade i
olivolja på medelstark värme tills löken börjar bli mjuk. Tärna de
urkärnade tomaterna och tillsätt dem tillsammans med vinäger och vitt
vin. Smaka av med salt och peppar och låt sofriton sjuda tills den
får en mjuk konsistens, ca 5 min. Smaka eventuellt av sofriton med
någon extra örtkrydda. Förvara sofriton i kylen, där den håller sig i
minst en vecka.

I Miami brukar man säga att sofrito är för kubaner vad ketchup är för
amerikaner. Sofrito utgör grunden för olika kubanska rätter, men kan
också serveras som sås till både kött och fisk, eller ris och
hemgjord pommes frites.
Sofrito recept på  enkel och lättlagad mat.