Snabbskållat grahamsbröd


Antal portioner 2 Formbröd

Ingredienser
TILL SKÅLLNINGEN
3 dl Grahamsmjöl
1 msk Finstött brödkrydda; tex
-anis eller fänkål
4 dl Vatten; kokande
25 g Margarin
RESTEN
3 dl Vatten
50 g Jäst
1 msk Salt
1 msk Sirap;ev upp till det dubbla
6 dl Grahamsmjöl
6 dl Vetemjöl; ungefär


Så här gör du:

Blanda grahamsmjölet med kryddorna i en degbunke. Häll över det
kokande vattnet, tillsätt margarinet och rör ihop till em smet. Strö
över lite mjöl. Låt bunken stå övertäckt med duk tills smeten har
svalnat till ca 37°. Det kan ta 1 - 1 1/2 timme.
Värm vattnet till 37° (fingervarmt). Smula ner jästen. Rör om så att
jästen löser sig. Häll blandningen över smeten i degbunken. Tillsätt
salt, sirap, grahamsmjöl och nästan allt vetemjölet. Arbeta degen
kraftigt. Den ska vara ganska fast. Om det behövs får man sätta till
lite mer vetemjöl. Låt den jäsa under duk 30-40 minuter.
Tag upp degen och arbeta den lätt. Dela degen och forma till släta
limpor. Lägg dem i smorda, mjölade formar (1 1/2 liter). Låt dem jäsa
under duk 20-30 minuter.
Grädda bröden 35-45 minuter i nedre delen av ugnen i 200°. Låt bröden
svalna på galler under duk.
Snabbskållat grahamsbröd recept på  enkel och lättlagad mat.