Skutt-i-mun (svensk saltimboca)


Antal portioner 1 Omgång

Ingredienser
500 g Kalvfärs; lammfärs eller
-älgfärs går också bra
1 Potatis; kokt, kall, medel-
-stor
3 msk Ströbröd
1 Ägg
1/2 dl Gräddmjölk
Salt
Vitpeppar; nymalen
FYLLNING
150 g Rökt skinka; i tärningar
4 msk Färsk salvia; finhackad
150 g Lagrad herrgårdsost; i
-tärningar
Ströbröd
Olja; eller smör, till
-stekning


Så här gör du:

Den italienska rätten saltimboca betyder just skutta i mun - så det
här är en svensk version av samma rätt och med svenskt namn.

Mosa den skalade kokta potatisen väl med ströbröd och ägg och blanda
med färsen. Tillsätt gräddmjölk och salt och peppar.
Forma små, ovala avlånga bullar av färsen, tryck ett hål med tummen i
mitten och lägg i lite hackad skinka, en osttärning och lite hackad
salvia. Stäng till om fyllningen och rulla färsrullen i ströbröd.
Stek färsrullarna i en stekpanna eller i ugnen (225°). Steks de i
ugnen får man skaka långpannan då och då och vända dem. Det tar ca
12-15 minuter, beroende på hur tjocka man har gjort dem.

TIPS: Man kan också laga en middagsrätt efter samma idé. Lägg då ett
lager färs som blandats med ägg, ströbröd och kanske potatis på samma
sätt, i en smord ugnsfast form. Lägg på strimlad rökt skinka, ost och
salvia och täck med ytterligare ett lager färs. Stek i ugnen som
vanlig köttfärsgrotta och server i fyrkanter till exempelvis gröns
bandspaghetti.
Skutt-i-mun (svensk saltimboca) recept på  enkel och lättlagad mat.