Scampi pesto pizza


Antal portioner 4 Pizzor

Ingredienser
25 g Jäst
2 dl Vatten; ljummet
1 msk Olivolja
2 Krm strösocker
1 Krm salt
5 1/2 dl Vetemjöl
1/2 dl Persilja; finhackad
1 msk Färsk timjan; finhackad
1 dl Färsk basilika; finhackad
2 Vitlöksklyfta
1 dl Olivolja
1 msk Färskpressad citron
2 Krm salt
1 Krm svartpeppar
1 tsk Pepparfrukt; finhackad
270 g Scampi
100 g Salladslök
1/2 Röd paprika; ev lite mer
400 g Fetaost


Så här gör du:

God, godare, godast är den här pizzan med en grön pesto av basilika,
vitlök och olivolja i botten och scampi, salladslök och massor av
fetaost ovanpå.

Finfördela jästen i en bunke och rör ut den i ljummet vatten. Blanda
ner olja, socker, salt och vetemjöl och arbeta till en slät deg.
Pudra över lite mjöl och täck med en bakduk. Låt jäsa ca 30 minuter.
Hacka persilja, timjan och basilika och lägg i en matberedare.
Pressa ner vitlök, kör en kort stund och tillsätt olivoljan lite i
taget. Blanda ner citronsaft, salt och peppar. Kör till en ganska
slät sås. Häll upp peston i en skål och rör ner finhackad pepparfrukt.
Sätt ugnen på 250°. Sätt in en plåt i ugnen. Skär scampin i cm-stora
bitar. Strimla salladslökarna fint. Skär paprika och fetaost i bitar.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i en bit till var
pizza. Rulla varje del till en bulle och kavla ut den till en rund
pizzabotten. Lägg över botten på ett bakplåtspapper, fördela ett
jämnt lager av pesto och ovanpå det scampi, lök och fetaost.
Ta ut den heta plåten ur ugnen och lyft över hela bakplåtspappret med
pizzan på till den heta plåten. Grädda i övre delen av ugnen ca 10
minuter. Gör likadant med de andra pizzorna.

Pris i februari 1996; ca 165 kr för fyra pizzor
Scampi pesto pizza recept på  enkel och lättlagad mat.