Saltgurka


Antal portioner 999 Portioner

Ingredienser
Västeråsgurka
Krondill
Vitlök
Pepparrot
Salt
Svartvinärsblad


Så här gör du:

Fråga i närmaste pizzeria om en tumm burk (5kg) efter majonnäs. Har du
hemma något liknande, använd det. Lägg på botten krondill (viktigast
att den har stora blommor: det är det på toppen av stängeln), skalad
bit av pepparrot, 2-3 stora klyftor av vitlök, svartvinbärsblad. Fyll
i burken med gurkor. Värm vatten i kastrulen att det är ljumet (vi
säger 32-37 grader). Lägg i 1 tb (stor sked) salt till varje liter
vatten och sen 1 sked till. Vatten häller du i burken med gurkor osv.
AKTA: bara vanligt salt, inga havssalt, grovtsalt eller liknande
smörja. Lägg på toppen en talrik. Ställ burken på sidan i tva, tre
dagar (det beror på temperaturen) och efter det kan du börja njuta
saltgurka. Ju äldre är dem desto syrligare och smakar mera salt.
Gurksoppan gör du från gurkor som är äldre.

Gurkor efter 2-3 dagar passar utmärkt till olika sallader.
Saltgurka recept på  enkel och lättlagad mat.