Saftigt matbröd med kokt krossat vete


Antal portioner 3 Limpor

Ingredienser
MOMENT 1
3 dl Krossat vete
4 1/2 dl Vatten
MOMENT 2
50 g Margarin
5 dl Vatten; eller mjölk
50 g Jäst
1 msk Salt
2 l Lantvetemjöl; helst 1,2 kg
Eller
8 dl Grahamsmjöl
1 l Vetemjöl
SMAKSäTTNING
1 msk Fänkål
1 msk Kummin
1 msk Anis
En av smaksättningarna, el
-alla tre, då något mindre
-mängd
2 msk Sirap; brödsirap helst


Så här gör du:

Moment 1. Koka upp kross och vatten i en kastrull (2 l).Koka under
lock på svag värme ca 10 minuter. Rör då och då. (Min anm; brukar ta
5 dl vatten, låta koka upp, slå av värmen och låta kastrullen stå
kvar på platten i 10 min eller så).

Moment 2. Blanda ner margarin i det heta krosset och låt det smälta.
Häll i kall mjök eller kallt vatten. Låt blandningen svalna till 37
grader.

Smula ner jästen och rör om så att den löser sig. Häll alltsammans i
en bunke. Tillsätt salt (min anm; här tillsätter du oxå
smaksättningen, efter som jag hittat på den själv finns den inte med
i receptet) och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta
ihop till en deg.

Jäs den övertäckt i bunken ca 30 minuter. Tag upp degen på mjölat
bakbord och knåda den med några lätta tag.

Portionsbröd 30 st: Dela degen i 2 delar och rulla till längder. Skär
varje längd i 15 bitar och forma till bullar. Lägg dem på 2 smorda
plåtar. Jäs dem övertäckta ca 30 minuter. Grädda i mitten av ugnen i
225 grader, 12-15 minuter. Låt brödet kallna under bakduk. Vill du i
stället göra 3 limpor, grädda dem i 200 grader under 30-40 minuter.
Saftigt matbröd med kokt krossat vete recept på  enkel och lättlagad mat.