Örtfylld älgstek med grönsakstårta


Antal portioner 8 Portioner

Ingredienser
1200 g Älginnanlår
Rosmarin (helst färsk)
Körvel (helst färsk)
50 g Champinjoner
1 Rödlök
1 Morot
1/2 Purjo
1/2 dl Persilja
25 g Smör
Salt
Peppar
SKYSÅS
1 Rödlök
75 g Selleri
1 Palsternacka
3 dl Rödvin
100 g Smör
Steksky
Salt, peppar
Lagerblad, socker
GRÖNSAKSTÅRTA
16 Potatisar, ca
2 Gula lökar
4 Morötter
1 Purjo
2 styck Palsternackor
200 g Lagrad ost
Timjan (helst färsk)
Salt, rosépeppar
1 dl Grädde
Glaserade vitlöks- och
Äppelklyftor


Så här gör du:

Hacka grönsakerna och örterna. Putsa och öppna älgsteken. Fyll med
ört- och grönsakshack. Bind ihop. Bryn steken och efterstek den i 125
grader till innertemp 60 grader. Hacka grönsakerna till såsen. Fräs
dem i fettet från bryningen av steken. Slå på rödvin och låt koka in
tillsammans med sky från älgsteken. Smaka av med kryddorna och lite
smör. Ansa och skiva grönsakerna till grönsakstårtan. Krydda med
salt, örter och rosépeppar. Varva med grovriven ost och grädde i en
smörad form. Grädda i ugn tills grönsakstårtan har fin färg. Skär i
tårtbitar. Blanchera vitlöksklyftorna, fräs dem i
balsamvinäger,honung och smör. Lägg i äppelklyftorna och fräs ihop
snabbt. Krydda med oregano.
Örtfylld älgstek med grönsakstårta recept på  enkel och lättlagad mat.