örtagårdsstek (kall rostbiff i örtlag)


Antal portioner 15 Portioner

Ingredienser
2 kg Rostbiff; färsk, i bit
RTLAG
1 1/2 l Vatten
3/4 dl Salt
1 1/2 msk Fempeppar: krossad, eller
-blanda hel svart- och vit-
-peppar som sedan krossas
3 msk Franska örtkryddor
3 dl Purjolök; finstrimlad
1 1/2 dl Persilja
Basilika; och/eller
Timjan


Så här gör du:

Lägg köttet i en ugnssäker form eller på galler över en ugnspanna med
folie på botten. Sätt i en stektermometer där steken är som tjockast.
Stek köttet i nedre delen av ugnen vid 125° tills termometern visar
på 60°.
Koka under tiden upp vattnet med salt och kryddor. Låt lagen kallna
och blanda i det gröna (till 15 portioner står det "bladen av en
kruka basilika eller timjan", hur mycket det är vet jag inte, min
anm.).
Lägg den varma steken att kallna i lagen. Täck över och ställ kallt
över natten. Torka sedan av köttet och skär upp det i tunna, fina
skivor.
Lämpliga tillbehör är alla sorters grönsaker, helstekta små lökar,
lök- eller purjolökspaj, potatis i alla former (gratäng, gratinerad
potatispuré, ugnsbakad, kokt och stekt potatis), potatissallader,
pepparrotsmajonnäs, remouladsås (till kallt kött) och maderiasås,
olivsås, svampsås (till både varmt och kallt kött).
örtagårdsstek (kall rostbiff i örtlag) recept på  enkel och lättlagad mat.