Rosmarinsmarinerad fläskfilé


Antal portioner 30 Portioner

Ingredienser
3 kg Fläskfilé
6 msk Smör
MARINAD 1
2 l Vatten
150 g Salt; fint eller grovt
10 Kvistar rosmarin; rejäla,
-ELLER
3 msk Torkad rosmarin
6 Vitlöksklyfta; skivad
2 tsk Grovmald vitpeppar
MARINAD 2
3 Citron; strimlat skal av
4 dl Olivolja
4 msk Färsk rosmarin; hackad ELLER
2 msk Torkad rosmarin
1 Vitlöksklyfta; stor
1 tsk Grovmald vitpeppar


Så här gör du:

Saftig fläskfilé med fin sälta och smak av rosmarin, citron och
vitlök. Vi stekte fläskfilén till 65 grader - då är den lätt rosa och
mycket saftig. Vill du ha den mer stekt kan den få gå upp till 70
grader, men inte högre för då blir den lätt torr.

Sätt ugnen på 125 grader. Putsa filéerna fria från hinnor och fett.
Bryn dem runt om i smör och lägg över dem i ugnssäkra formar. Stek
dem tills innertemperaturen är 65-70 grader, 30-40 minuter.
Gör under tiden marinad 1. Koka upp vatten, salt, rosmarin,
vitlöksklyftor och peppar. Låt kallna. Lägg ner filéerna i marinaden
och förvara kallt ca 12 timmar.
Ta upp filéerna och häll bort marinaden. Skär det gula av
citronskalen i strimlor med zestejärn eller potatisskalare och kniv.
Förväll dem i 1/2 minut och häll av vattnet. Blanda citronskalet med
resten av ingredienserna till marinad 2. Skiva filéerna tunt och häll
över marinaden några timmar innan festen.

Pris februari 1996; ca 515 kr för 30 portioner (fläskfilé 150 kr/kg).
Rosmarinsmarinerad fläskfilé recept på  enkel och lättlagad mat.