Rönnbärsgelé med äpple


Antal portioner 700 G rönnbär

Ingredienser
700 g Rönnbär
300 g Äpple
1/2 l Vatten
8 1/2-9 dl socker per liter
-avrunnen saft


Så här gör du:

Rönnbären får den bästa smaken om de är frostbitna (det kan man göra
i sin egen frys, min anm.).

Rensa och skölj bären och låt dem rinna av väl. Skölj äpplena och
skär dem i klyftor. Lägg frukten i en gryta och häll på vattnet. Låt
koka under lock ca 15 minuter, eller tills bären saftar sig. Kläm
bären mot grytans kant så att de krossas. Häll upp massan i en silduk
och låt saften rinna av några timmar eller tills den slutar att
droppa.
Mät upp saften och häll den i grytan. Låt den koka 3-5 minuter utan
lock och rör sedan ner sockret, lite i taget. Rör ordentligt så att
sockret löser sig och låt saften koka sakta utan lock och omrörning
ca 20 minuter.
Gör ett geléprov, dvs doppa en sked i gelémassan och låt dropparna
falla ner i grytan. De sista dropparna ska vara sega och tunga när
geléet är färdigt. Om inte, så låt gelémassan koka en stund till. Låt
den stå 5 minuter och ta sedan bort ev skum med en hålslev. Ta också
bort den tunna hinna som bildats på ytan. Ös upp på varma burkar,
helst sk geléglas ur vilka geléet kan stjälpas upp. Låt kallna och
paraffinera.
Rönnbärsgelé med äpple recept på  enkel och lättlagad mat.