Påskkrans


Antal portioner 1 Krans

Ingredienser
50 g Smör
1 dl Mjölk
3 Ägg
2 1/2 dl Socker
100 g Mandel; skållad, skalad och
-malen
2 1/2 dl Vetemjöl
2 tsk Bakpulver
FYLLNING
2 Gelatinblad
1 Äggula
2 msk Socker
1/2 dl Matlagningsgrädde
2 dl Vispgrädde
2 tsk Vaniljsocker
1 dl Aprikosmarmelad
GARNERING
2 dl Vispgrädde
50 g Flagad mandel; påse
1/2 Krm grön karamellfärg
1/2 Krm gul karamellfärg
100 g Marsipan
Gul karamellfärg
Grön karamellfärg


Så här gör du:

1 krans räcker till 10-12 bitar.

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en kransform som rymmer ca
1 1/2 liter.
Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och ge blandningen
ett uppkok. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt den malda
mandeln. Sikta därefter ner vetemjöl och bakpulver varvat med att den
varma vätskan hälls ner. Rör försiktigt smeten slät. Häll smeten i
bakformen och grädda kakan i 40-45 minuter. Låt den svalna en stund i
bakformen innan den stjälps upp att kallna.
Lägg gelatinbladen till fyllningen i blöt i kallt vatten i ca 5
minuter. Rör samman äggula, socker och matlagningsgrädde i en
kastrull. Sjud upp blandningen under omrörning tills den börjar
tjockna. Dra då genast kastrullen åt sidan. Krama ur gelatinbladen
och lägg ner dem i den heta krämen. Rör om tills de har smält. Kyl
krämen i vattenbad. Rör om då och då tills den har kallnat. Vispa
grädden och vänd ner den kalla krämen. Smaksätt med vaniljsocker och
ställ fromagen kallt en kort stund tills den börjar stelna.
Dela mandelkakan i tre bottnar. Bred ut aprikosmarmeladen på två av
dem och däreter vaniljfromagen. Lägg slutligen bottnarna ovanpå
varandra med fyllningen mellan.
Vispa grädden till garneringen och bred den i ett jämnt lager på
kransen. Krossa den flagade mandeln lätt och lägg den i en burk eller
plastpåse. Blanda samman den gula och den gröna karamellfärgen i en
tesked och droppa ner blandningen i mandeln. Skaka nu om rejält så
att den blir jämnt färgad. Strö flagorna över kransen.
Färga marsipanen med lite karamellfärg och forma påskliljor och
stjälkar som läggs på kransen.
Påskkrans recept på  enkel och lättlagad mat.