Påskbröd


Antal portioner 1 Bröd

Ingredienser
1 dl Sorosfrön
5 dl Vatten
1/2 dl Olivolja
50 g Jäst
4 dl Fint rågmjöl
9 dl Vetemjöl; ev mer
2 tsk Salt


Så här gör du:

Total tillagningstid ca 2 timmar.

Hacka solrosfröna mycket fint och rosta dem i en torr stekpanna. De
får inte brännas.
Värm vatten och olja till 37 grader. Lös upp jästen i det ljumma
vattnet i en stor bunke, tillsätt salt. Blanda ner solrosfrön,
rågmjöl och hälften av vetemjölet i bunken och blanda väl. Tillsätt
efter hand vetemjölet tills degen känns smidig men inte alltför torr.
Degen ska gå att knåda på bakbordet. Låt degen jäsa i bunken under en
hadduk i ca 40 minuter.
Knåda degen smidig på ett bakbord. Ta undan en bit av degen som
formas till en påsktupp. Forma resten av degen till en vacker
brödkaka, lägg tuppen ovanpå och låt jäsa på smord plåt under en
handduk i ca 30 minuter.
Grädda i ugn på nedersta falsen i 200 grader i ca 40 minuter.
Påskbröd recept på  enkel och lättlagad mat.