Pärlhöns i romargryta med äpplen och svarta bönor


Antal portioner 8 Portioner

Ingredienser
1 Pärlhöna; plockad och ur-
-tagen, ca 1,2 kg/st, ELLER
1 stor Kyckling
1 tsk Salt
1 Krm svartpeppar
1 Gul lök; i bitar
2 Äpple; i bitar
2 Stjälkar citrongräs; ELLER
1/4 Citron; skalet av
1 msk Smält smör
BÖNOR
4 dl Svarta bönor; okokta, blöt-
-lagda
1 l Vatten
3/4 tsk Salt
1 Gul lök; i bitar
1 Lagerblad
TILLBEHÖR
2 Tomat
1 Gul paprika
1 Röd paprika
Korianderblad


Så här gör du:

Pärlhöna kan vara knepigt att få tag i om man inte bor nära en
saluhall. Köp då kyckling istället. Pärlhönan, eller kycklingen, blir
vackert brun och saftig i lergryta och sköter sig helt själv i ugnen.
För att få lite karibisk touche kryddas fågeln med citrongräs, finns
i asiatiska butiker, och serveras med svarta bönor. Lägg bönorna i
vatten dagen innan.

Börja med bönorna, lägg dem i kallt vatten dagen innan. Häll bort
blötläggningsvattnet och koka upp bönorna i nytt vatten tillsammans
med salt, lök och lagerblad. Koka 45 minuter under lock.
Lägg lergrytan i blöt i kallt vatten några timmar. Skölj ur
pärlhönan, torka, salta och peppra inuti och runt om. Fyll den med
skalad lök- och äppelbitar utan kärnor samt i bitar skuret
citrongräs. Ta upp grytan ur vattnet, lägg i fågeln med bröstet upp.
Pensla bröstet med smör, lägg på locket och sätt in i kall ugn. Sätt
ugnen på 200° och låt grytan stå inne 1 1/2 timme.
Skålla, skala och kärna ur tomaterna, skala paprikorna tunt med
potatisskalare. Skär allt i strimlor och värm hastigt i kokande,
lättsaltat vatten, eller på full effekt någon minut i mikron innan
serveringen.
Lägg upp små portioner av pärlhönan tillsammans med fyllning, bönor,
grönsaker och korianderblad.

Pris februari 1996; ca 85 kr för 8 portioner, räknat på kyckling
Pärlhöns i romargryta med äpplen och svarta bönor recept på  enkel och lättlagad mat.