Äppelmunkar (Kallas även Berlinermunkar)


Antal portioner 10 Stycken

Ingredienser
1 dl Mjölk
25 g Jäst
4 1/2 dl Vetemjöl
50 g Margarin eller Smör
2 msk Socker
1 Ägg
1 tsk Kardemummakärnor
FYLLNING
1/2 dl Fruktmos; fast
FRITERING
Kokosfett eller Olja
GARNERING
Strösocker


Så här gör du:

Ljumma Mjölken till 37°C. Tillsätt Jästen och lös upp den.
Blanda i 3 dl av mjölet.
Rör matfettet med sockret, ägget och stött kardemumma.
Tillsätt resten av mjölet. Kavla ut till 1 cm tjocklek.
Märk ut ca 6 cm stora ringar på halva degen.
Lägg äppelmos i ringarnas mitt. Vik över den andra deghalvan.
Ta ut runda kakor där upphöjningarna av moset syns. Tryck till
kanterna. Värm fettet till 180°C. Använd termometer eller gör
"Brödprovet". Fritera munkarna guldbruna.
Låt dem rinna av på hushållspapper. Rulla dem sedan i socker.

PS, om du har en "saltspruta" så kan du fylla på sylten efteråt
istället.
Äppelmunkar (Kallas även Berlinermunkar) recept på  enkel och lättlagad mat.