Äppelchutney NS


Antal portioner 4 Burkar

Ingredienser
1 1/2 kg Sommaräpplen, fasta
1 Citron
5 Lökar, gula
6 Vitlöksklyftor
1 dl Ättika, 24%
3 dl Äppeljuice, utspädd
2 Bananer
9 dl Farin, brun
1 dl Russin
1/2 dl Ingefära, malen
2 tsk Salt


Så här gör du:

(Satsen ger cirka 4-5 burkar a la storlek honungsburk)

1. Skala, klyfta och kärna ur äpplena. Skölj och skiva citronen tunt.
Skala och hacka lökarna. Blanda alltsammans i en gryta.

2. Pressa vitlöken. Tillsätt ättikan och äppeljuicen. Koka upp och
sjud under lock ca 15 min.

3. Skala och skiva bananerna. Rör ner dem tillsammans med övriga
ingredienser i grytan. Sjud ytterligare ca 15 min, tills massan blivit
tjock. (NS-kommentar: Massan stelnar _inte_ då den kallnar, så var
noga att koka tillräckligt tjockt)

4. Häll upp chutneyn på varma burkar och tillslut genast.

Gott till stekta och grillade rätter, smaksättning av grytor och
dressingar.

Förvaras kallt. Färdig att ätas efter ca 6 veckor. Hållbarhet 4-6 mån.
Äppelchutney  NS recept på  enkel och lättlagad mat.