Potatis- och tomatgratäng med örter


Antal portioner 4 Portioner

Ingredienser
800 g Potatis; kokt kall
750 g Tomater
4 Vitlöksklyfta
1 1/2 tsk Basilika
1/2 dl Persilja; finhackad
1 tsk Timjan
1 Lagerblad
1 1/2 tsk Salt
1 1/2 Krm svartpeppar
2 msk Olivolja


Så här gör du:

Tid: ca 40 minuter varav 30 minuter i ugnen

Skala den kokta potatisen. Skär potatis och tomater i tunna skivor.
Skala och finhacka vitlöken. Blanda den med basilika, persilja,
timjan och smulat lagerblad. Varva potatis, tomater, kryddgrönt, salt
och peppar i en ugnssäker form. Droppa över oljan. Täck formen med
aluminiumfolie. Låt stå kallt en stund så kryddorna får ge smak. Värm
gratängen med folie mitt i ugnen i 225°, ca 30 minuter. Servera den
tex till rökt skinka eller rostbiff.

Tips: Om mikrovågsugn finns i köket kan man snabbt "koka" potatisen.
Lägg den med skalet snittat i en ring på ofärgat hushållspapper.
Koka/baka 12-15 minuter. Sedan är det bara att skala och skiva.

VV-anpassning: Ta 1 tsk olja per portion. Tillaga i övrigt enligt
receptet. Varje portion ger då en gul prick och en gul matfettsprick,
eventuellt kött tillkommer. (min anm)
Potatis- och tomatgratäng med örter recept på  enkel och lättlagad mat.