Pizza


Antal portioner 4 Portioner

Ingredienser
DEG
50 g Jäst
3 dl Ljummet vatten
2 msk Olja
1 tsk Salt
9 dl Vetemjöl
SåS
2 Lökar
2 Vitlöksklyftor
2 burk Krossade tomater
1 dl Tomatpure
1 Lagerblad
2 tsk Oregano
1 tsk Basilika
Salt och Peppar


Så här gör du:

Börja med såsen: Hacka löken och vitlöken, och häll alla ingredienser
utom oregano och basilika i en stor gryta. Koka 30-60 minuter, tills
såsen är lagom tjock (dvs mycket tjock). Rör ner örtkryddorna och
stäng av plattan. (om örtkryddor kokar mer än 10 minuter blir de
beska). Såsen räcker till 1-2 pizzor, beroende på kvaliteten på
tomaterna. Om man inet vill ha den klumpig kan man med fördel köra
den i matberedare några minuter.

Gör degen, som en vanlig vetedeg. Har du matberedare, gör så här:
Häll de torra ingredienserna i beredarskålen. häll ljummet vatten i
en pyts bredvid och smula däri jästen. Rör om noga tills jästen har
löst sig. Starta beredaren och häll i vatten-jäst och olja. Låt degen
jäsa 30 minuter innan den kavlas ut. Sedan ska den jäsa ca 15-30
minuter till. Man kan göra en stor tjock pizza (en hel plåt), två
tunna stora, eller två mellanstora mellantjocka.

Montering: Bred såsen på pizzan och lägg på någon fyllning. Täck med
hyvlad eller riven ost och grädda i 225 grader i ca 15 minuter.
Förslag på fyllningar: Stekt köttfärs och champinjoner Räkor och
ananas Bacon och färsk paprika Köttbullar (delade) och peperoni
Tonfisk och lök eller purjolök
Pizza recept på  enkel och lättlagad mat.