Piripirisoppa


Antal portioner 4 Portioner

Ingredienser
150 g Kålrot
200 g Morot
75 g Rotselleri
10 Cm purjolök
150 g Palsternacka
225 g Potatis
12 dl Vatten
3 Hönsbuljongtärning
1/2 msk Kummin
3 Frökapslar torkad piripiri;
-kan ökas om man vill ha
-soppan hetare, eller
-minskas om man vill ha den
-mindre het
2 Vitlöksklyfta; pressad, ev
-mer
3 msk Tomatpuré
1/2 Krm chilipulver
1/2 msk Paprikapulver
1/2 msk Oregano
Grovt salt; om så önskas
1 Grillad kyckling
Creme fraiche; eller mat-
-lagningsyoghurt


Så här gör du:

Den här soppan är som namnet beskriver het. Hettan mildras mycket av
en klick creme fraiche eller matlagningsyoghurt, men kan naturligtvis
också minskas med antalet piripiri (i receptet står 3-5 piripiri till
4 portioner, min anm). Soppan går snabbt att laga och värmer bra i
vinterkylan. Kycklingköttet kan bytas ut mot annat kött eller
uteslutas helt.

Skala, skölj och skär rotsaker och purjolök i 1-2 cm stora bitar.
Koka dem knappt mjuka i hönsbuljongen, ca 10 minuter.
Stöt kummin och piripiri lätt i mortel, tillsätt dessa tillsammans
med tomatpuré, vitlök och överiga kryddor.
Rensa kycklingen från skinn och ben och skär köttet i mindre bitar.
Lägg i kycklingköttet strax före servering och låt allt bli
genomvarmt. Servera soppan tillsammans med en klick mjukrörd creme
fraiche och ett gott bröd.

Pris i februari 1996; ca 60 kr för 4 portioner
Piripirisoppa recept på  enkel och lättlagad mat.