Pepparrotscheescake med lax


Antal portioner 1 Cheescake

Ingredienser
BOTTEN
200 g Kavring
75 g Smör
FYLLNING
4 Gelatinblad
200 g Kallrökt lax
250 g Kesella Gourmet
3 dl Gräddfil
100 g Stenbitsrom; ofärgad, eller
-löj- eller sikrom
2 msk Pepparrot; ev något mer
1/2 tsk Salt
1 Krm nymald vitpeppar
GRÖNT ÖRTGEL
2 Gelatinblad
2 dl Persilja; grovt hackad
2 dl Vatten
3 Krm salt


Så här gör du:

1 cheesecake räcker till 10-12 bitar.

Kör kavringen till smulor i en matberedare. Smält smöret och häll det
över. Kör samman. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med
löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, och tryck ut smulmassan. Ställ
kallt.
Lägg gelatinbladen till fyllningen i kallt vatten. Skär laxen i små
tärningar. Blanda kesella, gräddfil, lax och rom. Smaksätt med
pepparrot, salt och peppar. Krama ur gelatinbladen och smält dem på
svag värme i en liten kastrull. Låt svalna något. Blanda ner en del
av kesellablandningen i gelatinet och rör sedan ner detta i resten av
kesellablandningen. Häll fyllningen i formen och plana tillytan så
gott det går. Ställ kallt.
Gör geléet när fyllningen har stelnat efter några timmar. Blötlägg
gelatinbladen till geléet. Kör persiljan i matberedare eller mixer
tillsammans med vatten och salt. Sila blandninegn först genom en sil
och sedan genom ett kaffefilter. Krama ur gelatinbladen och lägg dem
med den gröna vätskan i en kastrull. Värm tills gelatinbladen löst
sig. Låt svalna. Skeda ett tunt lager över fyllningen. Ställ formen
plant i kylskåpet.

Pris februari 1996; ca 135 kr för en cheescake.
Pepparrotscheescake med lax recept på  enkel och lättlagad mat.