Parmesanpaj med rostade tomater


Antal portioner 10 Bitar

Ingredienser
4 1/2 dl Vetemjöl
175 g Smör; el margarin
4 msk Vatten; kallt
--TILL PENSLING EVENTUELLT--
1/2 Ägg
TILL FYLLNING
7 Tomater; medelstora, ev 6 st
2 dl Parmesanost; färskriven
1 tsk Oregano; smulad
1/2 nypa Svartpeppar
2 Ägg
1 1/2 dl Mjölk
2 nypa Salt


Så här gör du:

Sätt ugnen på 200 grader. Skär med en liten spetsig kniv bort
stjälkfästet på tomaterna, skiva dem sedan tvärs över i 1 cm tjocka
skivor. Lägg skivorna på ett ugnsgaller placerat över en långpanna
och sätt in mitt i ugnen i en timme. Sänk värmen om tomaterna ser ut
att brännas i kanterna. Hacka samman mjöl och matfett och blanda
hastigt med vatten till en deg. Enklast i matberedare. Ta undan en
knapp tredjedel av degen, platta ut, så in i plastfolie och lätt den
i kylskåp. Platta eller kavla ut resten av degen och tryck fast den i
en osmord form. Gör pajskalet så jämntjockt som möjligt och försök få
det att hänga på formens kant. Nagga botten med en gaffel och sätt in
formen i kylskåp. Där kan den gärna stå en halvtimme eller mer. Ta ut
tomaterna efter en timme och sätt in pajskalet mitt i ugnen. Grädda
det i 15 minuter. Kavla ut den sparade degen tunt och skär eller
sporra ut remsor. Strö knappt hälften av osten på botten av det
förgräddade pajskalet. Lägg dit tomaterna, strö på smulad oregano,
resterande ost samt peppar. Vispa ägg, mjölk och salt och häll över.

Lägg degremsorna i ett rutmönster. Pensla eventuellt med lite
uppvispat ägg och sätt in pajen mitt i ugnen. Grädda i 35 minuter.
Flytta ner pajen, om den ser ut att få för mycket färg.
Parmesanpaj med rostade tomater recept på  enkel och lättlagad mat.