Ostbröd


Antal portioner 2 Portioner

Ingredienser
50 g Jäst
7 dl Mjölk
25 g Smör; rumsvarmt
1 msk Socker
3 dl Ost; riven
2 1/2 dl Grahamsmjöl
14 dl Vetemjöl Special; ev mer


Så här gör du:

Ugnstemperatur: börja med 250°.

Smula ner jästen i en degbunke. Värm mjölken till fingervarmt och slå
den över jästen. Rör så jästen löser sig. Tillsätt rumsvarmt smör.
Tillsätt socker, ost, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet. Knåda
degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt jäsa under duk ca
30 minuter.
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt,
eventuellt med lite mer mjöl. Dela degen i lika stora bitar och forma
till släta limpor. Lägg dem på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa under
duk ca 30 minuter.
Sätt in plåten i nedre delen av ugnen i 250° värme och grädda 10
minuter. Sänk till 150° och grädda ytterligare 30-40 minuter. Låt
bröden kallna på galler under duk. De går att frysa.
Ostbröd recept på  enkel och lättlagad mat.