Orions harpaté


Antal portioner 16 Portioner

Ingredienser
200 g Harfilé
Smör; till stekning
1 Charlottenlök; stor
500 g Viltfärs; eller nötfärs
200 g Fläskfärs
3 Ägg
2 dl Creme fraiche
2 tsk Salt
1/2 msk Grönpeppar; smulad
1 tsk Salvia
100 g Katrinplommon; hela, ur-
-kärnade
50 g Hasselnötskärnor; hela
2 tsk Mörk sirap
2 msk Potatismjöl


Så här gör du:

På himlavalvet jagar stjärnbilden Orion Haren med hjälp av sina två
hundar utan att någonsin få fatt i den. Vi har inte bara fångat haren
utan också filéat den och lagt den i en paté.

Putsa och skär kanterna jämna på harfilén. Kantbitarna kan hackas och
blandas i patésmeten. Bryn filén lätt i lite smör. Lägg den åt sidan
att svalna.
Hacka löken fint. Arbeta samman alla patéingredienser till en smidig
smet. Om du vill kan du provsmaka kryddningen genom att grädda en
liten klick i mikron, full effekt i några sekunder.
Lägg en remsa bakplåtspapper i botten på en smord 1 1/2 liters form
(till ca 16 portioner) och fyll den till hälften med smet. Lägg den
brynta filén längs med mitten och fyll med resten av smeten. Jämna
till ytan och pressa ut ev luft. Täck med ett lager aluminiumfolie.
Stick en stektermometer i mitten av patén med ändpunkten i mitten av
harfilén. Grädda mitt i ugnen i 150° ca 2 timmar tills termometern
visar 75°.
Låt svalna. Förvara i kyl över natten. Lägg ett mjölkpaket ovanpå så
pressas patén samman något.

Pris februari 1996; ca 115 kr för 14-18 portioner.
Orions harpaté recept på  enkel och lättlagad mat.