Nattbröd


Antal portioner 1 Limpa

Ingredienser
25 g Jäst
5 dl Vatten; 37°
1 1/2 tsk Salt
3 msk Farinsocker
3 dl Havregryn
4 dl Grovt rågmjöl
4 dl Vetemjöl
2 dl Vetemjöl; till utbakning


Så här gör du:

Smula jästen i en bunke och rör ut den i en skvätt av vattnet.
Tillsätt resten av vattnet, salt, farinsocker och havregryn. Rör om
och låt grynen svälla ett par minuter. Arbeta i de båda mjölsorterna.
Jäs degen övertäckt ca 45 minuter.
Pensla en avlång bakform (2 liter) med olja. Häll upp degen på
bakbordet och knåda i 2-3 dl vetemjöl (för en limpa) till en fast
deg. Forma till en limpa och lägg den i formen. Sätt ugnen på 250°
och låt den bli varm innan du sätter in brödet längst ner. Efter 30
minuter stängs ugnen av men brödet ska inte tas ut. Efter ca 8 timmar
tar man ut brödet, klart att skära och äta. (8 timmar=över natten).
Nattbröd recept på  enkel och lättlagad mat.