Mynta- och äpplegelé


Antal portioner 1 Liter

Ingredienser
2 kg Äpple; blandade sorter
1 tsk Citronsyra
2 Kvistar mynta
7-9 dl socker per liter
-avrunnen saft


Så här gör du:

Skölj äpplena och skär dem i klyftor. Ångkoka äpplena ca 1 timme i
saft-Maja eller i en kastrull med vatten i botten och en skål däri
under en silställning. Äpplena ska vara helt urlakade. Mät upp saften
och beräkna sockermängden. Koka den osockrade saften tillsammans med
myntabladen ca 5 minuter. Skumma. Blanda i sockret, lite i taget och
skumma hela tiden. Koka på svag värme ca 15 minuter. Låt stå i 5
minuter och ta bort myntakvistarna. Blanda i citronsyran. Gör
geléprovet. Häll upp gelén på rena glas. Dekorera ev med färska
hackade myntablad. Paraffinera eventuellt.
Mynta- och äpplegelé recept på  enkel och lättlagad mat.