Mustigt matbröd


Antal portioner 4 Limpor

Ingredienser
1 dl Vetekross
1 dl Vetekli
1 dl Linfrö
5 dl Vatten, kokande
100 g Jäst
4 dl Vatten, ljummet
1 msk Salt
1 1/2 dl Kesella, mager kvarg
2 dl Lingonsylt
2 l Matbrödsmjöl av vete, ca


Så här gör du:

Blanda vetekross, vetekli och linfrö i en bunke. Håll över det kokheta
vattnet. Låt stå och dra minst 2 timmar. Smula ner jästen i en bunke.
Häll på det fingervarma vattnet. Rör om så att jästen löser sig.
Tillsätt den skållade blandningen, salt, kesella, lingonsylt och
nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig. Låt den jäsa till knappt
dubbel storlek 30-45 min. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda den
smidig. Forma degen till 4 ovala limpor. Skåra dem gärna. Lägg dem på
smord plåt. Låt jäsa 30-40 min. Grädda limporna i nedre delen av
ugnen i 200 grader ca 40 min. Låt dem kallna på galler under bakduk.
Mustigt matbröd recept på  enkel och lättlagad mat.