Mustiga rågkakor


Antal portioner 4 Rågkakor

Ingredienser
25 g Jäst; ev för söta degar
5 dl Vatten; 37°
25 g Smör; eller margarin, rums-
-varmt
2 msk Mörk sirap
1 msk Ättikssprit
1 1/2 tsk Salt
2 tsk Hel kummin
275 g Grovt rågmjöl
500 g Rågsikt


Så här gör du:

Smula ner jästen i en bunke. Häll över det fingervarma vattnet och
rör om tills jästen har löst sig. Klicka i matfettet och tillsätt de
övriga ingredienserna men spar 1 dl rågsikt till utbakningen. Arbeta
degen 3 minuter med maskin eller 6 minuter för hand (ta ev mer mjöl).
Låt degen jäsa övertäckt med bakduk till dubbel storlek, ca 40
minuter.
Knåda degen smidig på mjölat bakbord och dela den i lika stora
delar, en per rågkaka. Rulla till runda bullar. Kavla eller platta ut
dem med handen till ca 18 cm i diameter direkt på bakpappersklädda
eller smorda plåtar. Nagga kakorna med en gaffel. Låt dem jäsa under
bakduk ca 45 minuter eller tills de ser lätta och porösa ut.
Grädda mitt i ugnen i 225°, 12-15 minuter. Pensla kakorna med vatten
efter gräddningen och låt dem svalna på galler under bakduk.
Mustiga rågkakor recept på  enkel och lättlagad mat.