Mörka och ljusa bullar


Antal portioner 40 Bullar

Ingredienser
MÖRKA BULLAR
25 g Jäst
2 1/2 dl Vatten; 37°
2 msk Olja
1 tsk Salt
1 tsk Koriander
6 dl Mörkt lantbrödsmjöl; ev lite
-till
LJUSA BULLAR
25 g Jäst
2 1/2 dl Mjölk; 37°
2 msk Olja
1 tsk Salt
1 tsk Koriander
1/2 dl Vetegroddar
7 dl Vetemjöl; ev lite till
PENSLING
Ägg; uppvispat
Mörkt vallmofrö
Sesamfrö


Så här gör du:

Börja med den mörka degen: Lös upp jästen i det ljumma vattnet.
Tillsätt olja, salt, koriander och det mesta av mjölet. Spara lite
till utbakningen. Arbeta kraftigt till en smidig deg. Låt den jäsa
under duk ca 45 minuter.
Gör den ljusa degen: Lös jästen i ljummen mjölk. Blanda ner salt,
olja, koriander, vetegroddar och det mesta av mjölet. Arbeta degen
smidig. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.
Ta upp degarna var för sig på mjölat bakbord. Knåda dem smidiga.
Dela var deg i bitar och forma till bullar. Lägg bullarna ganska tätt
samman, varannan ljus och mörk (i ett schackrutigt mönster, min anm),
i en fyrkantig välsmord långpanna, ca 25 x 35 cm till 40 bullar. Jäs
ca 30 minuter under bakduk.
Pensla med uppvispat ägg. Strö sesamfrön på de ljusa bullarna och
vallmofrön på de mörka. Grädda brödet i 200° ugnsvärme, mitt i ugnen,
ca 20 minuter.
Mörka och ljusa bullar recept på  enkel och lättlagad mat.