Mockatårta med whisky


Antal portioner 1 Tårta

Ingredienser
7 Gelatinblad
5 msk Frystorkat kaffepulver
1 dl Vatten
1/2 dl Whisky
2 stor Tårtbotten
1 stor Marängbotten
1 3/4 dl Florsocker
4 Äggula
2 tsk Vaniljsocker
5 dl Vispgrädde
TILL GARNERING
100 g Mörk blockchoklad
200 g Chokladbönor; ev mindre
1 Tårta ger 10-12 bitar.


Så här gör du:

Vi kan lova att du kommer att göra succé med den här tårtan. Det är
ingen barntårta, men av äggvitorna som blir över kan man göra läckra
marängkakor som passar små och stora.
Tårtan kan stå klar i frysen i god tid före festen. Sedan är det
bara att göra chokladgallret och lägga på chokladbönorna. Det är
enklast att göra gallret med en choklad som heter Block, tex Fazers
eller ICA's.

Blötlägg gelatinbladen 10 minuter. Blanda 2 msk kaffepulver med
vattnet i en liten kastrull. Krama ur 3 gelatinblad och smält dem på
svag värme i kaffet. Blanda i whiskyn. Lägg en av tårtbottnarna i
formen (jag antar att de har använt en form med löstagbara kanter,
min anm). Skeda över hälften av whiskykaffet.
Vispa florsocker, äggulor och vaniljsocker till en fluffig smet.
Stöt 3 msk kaffepulver i mortel. Häll det i äggsmeten, fortsätt vispa
tills det mesta har löst sig. Smält 4 gelatinblad på svag värme.
Vispa grädden och vänd ner den i äggsmeten. Häll lite av mockagrädden
i gelatinet och vänd sedan ned detta i resten av mockagrädden.
Lägg 1/3 av mockagrädden på tårtbotten, sedan marängbotten och
ytterligare ett lager mockagrädde. Därefter nästa botten som fuktas
med resten av whiskykaffet och till sist ett lager mockagrädde. Ställ
i frysen.
Ta fram tårtan 3-4 timmar före serveringen om den ska tinas i kylen
eller drygt 1 timme om den ska tina i rumstemperatur. Garnera den
frysta tårtan direkt, då fäster chokladen bäst.
Smält blockchokladen och gör en strut av bakplåtspapper. Klipp till
två remsor, av bakplåtspapper, som är några centimeter bredare än
tårtans höjd. Tejpa ihop dem och klipp remsan lika lång som tårtan är
runt om. Lägg pappret plant och klipp ett litet hål i struten. och
spritsa lite diagonalt, först åt ena hållet och sedan åt andra. Lyft
upp pappret och tryck fast det runt tårtan. Ställ i kyl eller frys
tills det är riktigt stelt, lossa då pappret försiktigt. Garnera med
chokladbönor.

Pris februari 1996; ca 105 kr för en tårta.
Mockatårta med whisky recept på  enkel och lättlagad mat.