Mitt internationella bröd (från Sydeuropa)


Antal portioner 1 Bröd

Ingredienser
5 dl Vatten; kallt
25 g Jäst
1 tsk Salt; ev något mer
2 msk Olja
1 1/2 dl Havregryn; ev något mer
10 dl Vetemjöl; ev något mer


Så här gör du:

Lös jästen i lite av det kalla vattnet. Tillsätt resten av vattnet,
saltet och oljan. Lägg i havregrynen och rör om och tillsätt sedan
mjölet. Degen ska vara ganska lös. Den behöver inte arbetas så länge.
Låt den jäsa under duk i minst en timme. Det gör inget om man skulle
glömma degen en timme eller så.
Knåda den lätt, med endast några få tag, i bunken och forma den
sedan till ett bröd på plåten. Nu kan brödet jäsa ca 30 minuter. Värm
ugnen under tiden till 250°.
Sätt in brödet i nedre delen av ugnen och sänk värmen till 200-225°.
Grädda 25-30 minuter, tills brödet låter ihåligt när man knackar på
det. Vill du inte ha en hård skorpa kan du pensla med lite vatten när
brödet är färdigt och låta det svalna under bakduk.
Mitt internationella bröd (från Sydeuropa) recept på  enkel och lättlagad mat.