Mellanmålspiroger


Antal portioner 30 Småpiroger

Ingredienser
50 g Jäst
100 g Margarin
1 tsk Salt
6 dl Rågsikt
6 dl Vetemjöl special; ev något
-mer
PENSLING
Ägg; uppvispat
FYLLNIG
300 g Blandfärs
150 g Vitkål
Salt
Peppar
1/2 dl Vatten
1 burk Böngroddar; à 400 g
1 msk Senap
1 msk Äkta soja; ev något mer


Så här gör du:

Ugnsvärme 250°.

Börja med fyllningen. Strimla vitkålen med hjälp av en osthyvel. Låt
böngroddarna rinna av. Bryn köttet jämnt smuligt i en stekpanna i lite
matfett. Tillsätt vitkål, salt, peppar, senap, soja och vatten. Låt
allt puttra under lock 6-8 minuter. Tillsätt de avrunna böngroddarna
och låt det puttra ytterligare någon minut. Smaka av och låt
fyllningen kallna.
Smula ner jästen i en degbunke. Smält margarinet och tillsätt
mjölken. Låt det bli fingervarmt (37°). Häll det över jästen och rör
om så att den löser sig. Tillsätt salt, rågsikt och det mesta av
vetemjölet. Knåda degen kraftigt så att den bli blank och smidig. Låt
jäsa under duk ca 30 minuter.
Stjälp upp degen och knåda den smidig på nytt. Dela degen i bitar och
forma dem till runda bullar. Platta ut dem och fördela fyllningen på
mitten av degkakorna. Vik upp kanterna och tryck ihop dem ordentligt
så att de inte öppnar sig under gräddningen. Låt jäsa ca 10 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt
pirogerna kallna på galler. De går att frysa.
Mellanmålspiroger recept på  enkel och lättlagad mat.