Melanzana alla cilentana (auberginegratäng)


Antal portioner 8 Portioner

Ingredienser
1 kg Aubergine
1 kg Tomat
1 Kruka basilika
3 Vitlöksklyfta
Olivolja
300 g Mozzarella
100 g Parmesan; nyriven
Salt
Peppar


Så här gör du:

Portionsangivelsen är ungefärlig för en buffé. Ska gratängen serveras
som huvudrätt bör mängden ökas.

Tvätta auberginerna och skär dem i 1/2 cm tjocka skivor. Salta
skivorna lätt och lägg dem på ett stort fat. Lägg ett fat ovanpå som
tyngd och låt stå ca 1 timme.
Koka såsen. Skålla, skala och kärna ur tomaterna. Hacka fruktköttet
ganska fint och lägg det i en kastrull. Strimla knappt hälften av
basilikan, pressa vitlöken och rör ner i tomathacket. Småkoka under
lock ca 10 minuter. Smaksätt med salt och peppar.
Spola aubergineskivorna under kallt vatten, torka dem och stek dem
lätt i omgångar i olivolja i en stor panna. Låt dem rinna av på
hushållspapper.
Smörj en stor ugnsfast form. Skiva eller grovriv mozzarella och
strimla resten av basilikan. Varva aubergineskivor, parmesan,
mozzarella, tomatsås och basilika. Spara några matskedar parmesan att
strö på mot slutet av gräddningen.
Grädda i 175° 35-40 minuter. Strö på resten av parmesanen och grädda
ytterligare ca 10 minuter. Servera gratängen ljum eller kall.
Melanzana alla cilentana (auberginegratäng) recept på  enkel och lättlagad mat.