Mandelkolor


Antal portioner 40 Stycken

Ingredienser
5 dl Socker
125 g Smör; skuret i bitar
2 msk Vitvinsvinäger
2 msk Kokande vatten
Mandel; eller
Nötter


Så här gör du:

Blanda socker, smör, vinäger och kokande vatten i en tjockbottnad
kastrull. Ställ över svag värme och rör tills sockret har smält. Öka
värmen och koka tills smeten ändrar färg. Kontrollera om den är
färdig genom att droppa ner i en kopp med kallt vatten. När smeten
går att forma till en kula är kolan färdig.
Häll upp massan i en väl smord form, ca 23x23 cm för 40 kolor, och
låt svalna. Gör rutor med en vass kniv. Tryck fast en nöt eller
mandel i varje ruta. Låt svalna helt och hållet så att kolan blir
helt stel. Stjälp upp och bryt i bitar. Svep in i folie eller
plastfilm.
Mandelkolor recept på  enkel och lättlagad mat.