Lätt syrligt lantbröd


Antal portioner 1 Bröd

Ingredienser
FÖRSTA DAGEN
25 g Jäst
1 1/2 dl Vatten; ljummet
1 1/2 dl Fint rågmjöl; eller rågsikt
ANDRA DAGEN
3 1/2 dl Vatten; ljummet
2 msk Olja
2 tsk Salt
6 dl Rågsikt
6 dl Vetemjöl; ev något mer


Så här gör du:

Blanda jäst, vatten och rågmjöl till surdegen. Rör så att allt blir
väl blandat. Täck bunken med lock, tallrik eller plastfolie. Låt den
stå framme vid spisen till dagen därpå (12-24 timmar).
Dag nummer två blandar du den bubblande smeten, som är surdegen, med
ljummet vatten, olja, salt, rågsikt och så mycket av vetemjölet att
degen släpper bunken. Lite mjöl behövs till utbakning.
Låt degen jäsa minst en timme, gärna två, i bunken. Ta sedan upp
degen på bakbordet och knåda den jämn. Forma degen till en rund bulle
och lägg på smord plåt eller bakplåtspapper. Om du känner dig i
dekorationstagen, ta undan en liten degbit och rulla till solar,
blommor eller liknande och lägg ovanpå. Ett vackert mönstrat bröd får
du också genom att jäsa degen i en lätt mjölad korg. När du sedan
stjälper upp det jästa brödet på plåten kan det stå några minuter och
"stilla" sig innan det är dags för ugnen.
Det brukar ta ca 30 minuter för brödet att jäsa till dubbel storlek.
Sätt under tiden ugnen på 200 grader och grädda till dess att brödet
har fått färg och känns lätt och luftigt. Det brukar ta mellan 30 och
40 minuter. Låt brödet svalna väl övertäckt på galler.
Lätt syrligt lantbröd recept på  enkel och lättlagad mat.