Långpannelimpa med färskost


Antal portioner 4 Limpor

Ingredienser
50 g Jäst
6 dl Vatten
500 g Keso
1 msk Salt
3/4 dl Olja
8 dl Fint rågmjöl
1 1/2 l Vetemjöl; ev matbrödsmjöl av
-vete eller lantvetemjöl
-istället
SMAKTILLSATSER
1 msk Kummin; stött, ELLER
2 tsk Fänkål; stött, OCH
2 tsk Anis; ELLER
1 msk Pomeransskal; malda


Så här gör du:

Fyra limpor får perfekt plats i en långpanna. De är lätta att bryta
isär om man penslar dem med olja eller smält smör på sidorna vid
utbakningen.

Smula jästen i en bunke. Häll på fingervarmt vatten (37°) och rör
tills jästen är löst. Blanda ner färskost, salt, olja och ev önskad
smaktillsats. Tillsätt rågmjölet och största delen av det andra
mjölet. Arbeta degen kraftigt. Tillsätt resten av mjölet efter hand
och arbeta tills degen är smidig. Täck med duk och låt degen jäsa 1
1/2-2 timmar.
Arbeta degen lätt i bunken och tag upp den på mjölat bord. Dela
degen i lika stora delar och forma varje till en knappt 30 cm lång
limpa. Lägg dem i smord långpanna och pensla sidorna lätt med olja.
Täck med duk och låt bröden jäsa ca 1 timme.
Sätt ugnen på 225°.
Snitta bröden försiktigt med rakblad eller en vass kniv och pensla
dem med vatten. Strö ev lite rågmjöl över. Sätt in plåten i nedre
delen av ugnen och sänk temperaturen till 200° genast när bröden
sätts in i ugnen. Grädda ca 40 minuter.
Låt bröden svalna något innan de tas ur långpannan och bryts isär
ifrån varandra. Låt dem kallna på galler under duk.
Långpannelimpa med färskost recept på  enkel och lättlagad mat.