Älgfärspaj


Antal portioner 2 Pajer

Ingredienser
PAJDEG
6 dl Vetemjöl
250 g Smör; osaltat el margarin
1 dl Vatten; kallt
LGFÄRSRÖRA
600 g Älgfärs
2 Gula lökar; hackas
4 dl Champinjoner el annan svamp
2 msk Smör
2 tsk Salt
2 Vitlöksklyftor; stora press-
-ade
Vitlöken kan uteslutas
1/2 krm Cayennepeppar
1 dl Chilisås
2 msk Soya; kinesisk
400 g Ost; riven lagrad
GGSTANNING
5 Ägg
4 dl Standardmjölk
1 dl Vispgrädde


Så här gör du:

Pajen: Hacka samman mjöl och smör. Tillsätt vatten och blanda till
deg.
Tryck ut degen i osmorda, eldfasta formar. Spara lite deg så det
räcker till garnering ovanpå pajen. Observera att pajformarna ska stå
en timme i kylen innan tillagning!

Älgfärsröran: Fräs köttfärsen i smör och lägg över i gryta. Skala,
hacka och fräs löken på svag värme. Stek också den hackade svampen.
Lägg över i grytan.
Tillsätt sedan kryddor, chilisås och soya. Rör om och låt puttra ca
10 minuter på svag värme.

Förgrädda pajskalen i ugn ca 10-15 minuter i 200°. Fördela sen
köttfärsröran i pajskalen. Strö över den rivna osten. Vispa samman
äggstanningen och fördela på de två pajerna. Lägg på pajdegsremsor
som ett vackert galler. Pensla gallret med uppvispat ägg. Grädda i
200° ugn ca 30 minuter eller tills äggstanningen stelnat.
Älgfärspaj recept på  enkel och lättlagad mat.