Lantbröd med rostade valnötter


Antal portioner 2 Lantbröd

Ingredienser
150 g Valnötskärnor
3 msk Valnötsolja; helst, annars
-annan god olja
35 g Jäst
5 dl Vatten; 37°
2 tsk Salt
5 dl Grahamsmjöl
8 dl Vetemjöl
Olja; till plåten
Isbitar


Så här gör du:

Vänd nötterna i 1/3 av oljan och rosta lätt i 175° ugnsvärme 5-6
minuter. Passa noga - om de bränns blir de beska. Låt svalna och
hacka ganska grovt.
Smula sönder jästen i en bunke. Rör ut den med lite av vattnet.
Tillsätt resten av vattnet, salt, resten av oljan, grahamsmjöl och
det mesta av vetemjölet (de nämner inte valnötterna, men jag ANTAR
att de ska i här också... min anm). Arbeta ihop till en deg. Täck
över och jäs till dubbel storlek.
Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela i delar och
forma till limpor. Lägg dem på smord plåt, snitta med rakblad, täck
över och låt jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225°.
Stäng ugnens spjäll. Sätt in plåten i mitten och lägg isbitarna i
botten av ugnen. Grädda 10 minuter med luckan stängd hela tiden,
släpp ut ångan, sänk till 200° och grädda ytterligare 25-30 minuter.
Låt svalna på galler under duk. Bröden är godast nybakade.
Servera gärna med lagrad ost och riktigt smör. Ett kraftigt rödvin (i
synnerhet Bordeaux eller Barolo) passar utmärkt till.
Lantbröd med rostade valnötter recept på  enkel och lättlagad mat.